Bağırsak mikrobiyotanız trilyonlarca mikroorganizmadan meydana gelir. Bağırsak mikrobiyotasında 1000’den fazla bakteri türü vardır ve bunların vücudunuzun sağlığı üzerine olumlu veya olumsuz etkileri vardır. Bağırsak mikrobiyotası doğduğunuz anda vücudumuzu etkilemeye başlar ve yaşam boyunca bu etki artmaya devam eder.
Bağırsaklarınızda bulunan mikroorganizmalar vücut için hayati olan doğal antibiyotikleri üretirler. Bağırsaklarınızdaki mikroorganizmalar sağlıklı bir denge olduğunda siz de sağlıklı olursunuz . Denge kötü şekilde bozulduğunda hastalıklara karşı savunmasız kalırsınız. Ayrıca bağırsak mikrobiyotası dengeli olduğunda yemeklere karşı olan aşırı ilginiz kontrol altına alınabilir. Beslenme alışkanlıkları bağırsaklarımızdaki bakterilerin çeşitlerini direkt etkiler. Yanlış yiyecekler bağırsaklarımızdaki sağlıklı bakteri türlerine oranla kötü bakterilerin aşırı şekilde çoğalmasını sağlar. Bağırsak mikrobiyotası dengesiz olduğunda bundan beyin fonksiyonları da etkilenir ve böylelikle duygusal durumunuza göre beslenme oranınız artar. Ayrıca ruh haliniz etkileneceği için hastalıklara yatkınlığını zartar. Mutluluk hormonlarından olan serotonin %95 oranında bağırsağınızda bulunur. Bağırsaklardaki kötü bakterilerin aşırı artışına neden olan kötü beslenme alışkanlıkları zihinsel problemlere de neden olabilir , stres ve depresyon duyguların artmasına katkıda bulunur.
Bağırsaklar iyileştiğinde ciltte iyileşme ve aynı zamanda vücudun diğer bölgelerinde iyileşmeler görülür.
Sağlıksız bağırsak belirtileri aşırı şişkinlik, gaz ve düzensiz bağırsak hareketlerini içerir. Peki mikrobiyotanız nereden oluşmaktadır? Mikrobiyota doğumda anneden bebeğe geçen mikroorganizmalar ile olur fakat sezaryen doğumlarda bebeğe geçen mikroorganizmalar hastaneden, çalışanlardan topladığı mikroplar ile oluşmak zorundadır . Anne sütü yine mikrobiyotanızda etkilidir. Bazı ilaçlar mikro mikrobiyotanızı bozmaktadır , antibiyotikler bağırsak mikrobiyotası önemli derecede etkilemektedir.
Egzersiz bağırsak mikrobiyotasındaki çeşitliliği olumlu etkilemektedir. Stres, bağırsak mikrobiyotasını olumsuz etkilemektedir. Bağırsak mikrobiyotasının dengede olması uzun vadeli vücut ağırlığının korunması yönünde önemlidir. Bağırsak mikrobiyotasındaki dengesizlik, yani kötü bakteriler vücut ağırlığı artışına neden olmaktadır. Bu dengesizlik kötü beslenmeden dolayı olmaktadır.
Batı tarz diyet modeli , yağlı , şekerli yiyecekler bağırsak mikrobiyotamızı olumsuz etkilemektedir.
Bağırsak dostu probiyotik bakteriler kolesterolü ve kalp hastalığı riskini düşürmeye yardımcı olabilir. Sebze ve meyveler özellikle bol miktarda lif içeren besinler sağlıklı mikroorganizmaların büyümesini destekler. Enginar, kuşkonmaz, yer elması, pırasa, sarımsak, soğan, muz gibi besinlerde bulunan prebiyotikler sağlıklı etkiler oluşturan fermente edilebilir diyet lifidir. Prebiyotik içeren sebze ve meyveler bağırsak mikrobiyotasını destekleyerek genel sağlığımıza olumlu etkiler. Sonuç olarak bağırsaklarınızdaki bakteriler beslenmenizden etkilenir ve bu bakteri çeşitliliği genel sağlığınızı etkiler .