Yazar Begüm İpek Pilgiz bugün bizlerle birlikte. Öncelikle bizleri kırmayarak davetimizi kabul ettiğiniz için çok teşekkür ederiz. Nacizane nasılsınız ?
Begüm İpek Pilgiz: Asıl ben bu güzel davetiniz için teşekkür ederim. İyiyim demek adetten artık bizde bilirsiniz, Allaha şükür iyiyim diyelim bizde.
Samet Tosun: Peki bize biraz kendinden bahsedermisin ? Begüm İpek Pilgiz kimdir ?
Begüm İpek Pilgiz: Tabiki bahsedeyim hemen, 94 Edirne doğumluyum. Celal Bayar üniversitesinde kamu yönetimi öğrencisiyim. Ayrıca Yunusemre belediyesinde halkla ilişkiler biriminde çalışıyorum. 6 kişilik bir ailenin ferdiyim.
Samet Tosun: Begüm yazarlık dışında yani normal hayatta neler yapar ?
Begüm İpek Pilgiz: Yazarlık dışında normal hayatımda iş ve okul hayatımı bir arada götürmeye çalışıyorum, spor yapmayı ve sporun bütün branşlarıyla ilgilenmeyi seviyorum, nedendir bilmiyorum bir tek sanırım basketbolla aram iyi değil bir türlü sevemediğim, tek spor. Bunların dışında vaktim oldukça farklı yerleri gezip görmeye çalışıyorum, değişiklik her zaman güzeldir. Anlayacağınız normal hayatımda da yoğun bir tempoda koşuşturmaya çalışıyorum diyelim.
Samet Tosun: Yazmaya nasıl başladın, seni bu konuda yönlendiren biri oldumu ?
Begüm İpek Pilgiz: Yazmaya nasıl başladım, evet güzel soru J Aslında belli bir zaman diliminde sıkıştırmak saçma olur. İnsan kendini zamanla keşfediyor, sınırlarını zaman içinde öğreniyor. Küçük yaşımdan beri Türkçe’ye olsun, edebiyata olsun her zaman farklı bir ilgim olmuştur. Edebiyatın her türlüsünü, hatta Türkçe ve edebiyat öğretmenlerimi bile ayrı severdim öyle söyleyeyim. Benim hayatımda farklı bir yeri vardı, hala da öyle. Öğrencilik zamanlarımda edebi türler için bir şeyler karalamaya başladığımda biraz yazmam gerektiğini, insanlarla bazı duyguları ve değerleri paylaşmam gerektiğini fark ettim. Yazmaktan hiç sıkılmadığımı anladığım da bir kere daha karar verdim bu kanıya. Yazmak, bir şeyler karalamak her zaman beni rahatlatmıştır, başka bakış açılarından bakmayı öğrenmiştir.Çünkü yazarken belli bir süre sonra kendiniz için değil, başka insanları da düşünerek, onların yerine kendimizi koyarak yazmaya devam ediyorsunuz. En azından benim için öyle. Başkalarının duygularına tercüman olmak, onları anlamaya çalışmak da bu zaman diliminde bana haz veren diğer bir etkendi. Bu yüzden yazmayı bırakmadım, güzel de olsa, anlamsızda olsa yazmaya devam ettim. Yazdım, karaladım, bazen yeri geldi yazıya değil de kağıda resim olarak döktüm. Beni mutlu ettiğini fark ettiğimde ise, yazmayı yaşam felsefem haline getirdim diyebilirim. Beni direk yönlendiren biri olmadı tabi ki ama dolaylı olarak elbette yönlendiren, teşvik eden birileri oldu. Bu yönlendirme duygu yönünden, empati yönünden oldu demek daha doğru olur.
Samet Tosun: Çiçeği burnunda bir yazar olarak edebiyat dünyasında gördüğünüz en bariz sorun nedir ? Bu soruna ne gibi bir çözüm önerisi sunulabilir ?
Begüm İpek Pilgiz: Edebiyat dünyasında edebi yönden bir kusur aramak ya da sorun aramak doğru olmaz diye düşünüyorum. Çünkü siz de biliyorsunuz ki edebiyat bir düşünce, duygu yoğunluğudur. Kelimelerin, hatta harflerin, işaretlerin, betimlemelerin dansıdır. Bu yüzden edebi yönden bir kusur olmadığnı düşünüyorum. Sonuçta farklı düşünceler, farklı duygu ve tarzlar söz konusu. Sadece sorun olarak bizlerin, türk millerinin kitap okuma alışkanlığının olmaması diyebilirim. Yani ne olursa olsun, ne yapılsa yapılsın nedendir bilmiyorum ama böyle bir sorunumuz var. Kitap okumuyoruz, gazete okumuyoruz. OKUMUYORUZ! Sanırım bu bir alışkanlık tarzı ve biz bu alışkanlığı kazanamıyoruz. Oysaki edebiyatımızda herkesin kendini elbet bulabileceği o kadar güzel yapıtlar var ki, bunların değerini bilmeli ve gelecek nesillere de bu şekilde aktarmalıyız diye düşünüyorum. En azından böyle olmasını umuyorum diyelim.
Samet Tosun: Bizlere Kalpten Dökülenler’i anlatır mısın?
Begüm İpek Pilgiz: Kalpten dökülenler benim ilk şiir kitabım. İçerisinde farklı duygu ve düşünceleri barındıran farklı tarzda şiirleri, dörtlükleri, düzyazıları olan bir şiir kitabı. Bazı şiirlerimde kendi hislerimi anlatırken, bazılarında ise tamamen başkalarından aldığım duyguları, empati kurarak yerlerine geçtiğim zamanki hisleri anlatıyor. Yani okunduğu zaman bir sayfasında elbet okuyucularım kendinden bir parça bulacaktır diye düşünüyorum.
Samet Tosun: Kitap ile ilgili aldığın geri dönüşler nasıl ?
Begüm İpek Pilgiz: Çok erken yaşta çıkardığım bir kitap olduğu için açıkçası çok bir geri dönüş beklemiyordum. Ancak öyle olmadı, gerçekten güzel dönüşler aldım, en azında cesaretim ve emeğim için bile tebrik edenler oldukça bir hayli. Okudukları zaman da gayet olumlu tepkiler aldım, sürekli yeni baskı olacak mı yeni bir proje var mı diye soranlar da oluyor, takip de edenler oluyor. Bu tabi ki çok güzel bir şey, ve yeniden yazmam için devam edebilmem için güzel bir teşvik. Yanımda olan beni destekleyen Herkese teşekkür ediyorum.
Samet Tosun: Yeni projeleriniz varmı ?
Begüm İpek Pilgiz: Yeni bir projem var evet, ama söylediğim gibi yoğun tempoda koşuşturmalı bir süreçte devam ediyorum. Yeni yapacağım projede ince eleyip sık dokuyarak yol almak istiyorum. Sonuçta belli bir beklenti var ve ben de bu beklentileri, hayal kırıklığına dönüştürmeyi tabi ki istemem. Kısacası üzerinde çalıştığım bir projem olduğunu ve en yakın zaman da baskıya dökmeyi umut ettiğimi söyleyebilirim. Gerisi de sürpriz olsun hepimize.
Samet Tosun: Pazar günü sizin ne ifade ediyor ?
Begüm İpek Pilgiz: Pazar günü benim için çok çelişkili duygular ifade eden bir gün açıkcası. Pazartesiyi getirdiği için biraz hüzünlü,gıcık bir gün, sonuçta iş ve okul hayatı başlıyor, pazartesi sendromu çoğunlukla sevilmeyen de bir durum, böyle bir algı da var hepimizde. Ama tatil olduğu için de bir o kadar sevilesi bir gün. Atsan atamazsın, satsan satamazsın derler ya işte tam öyle bir Pazar. Sanırım Pazar günü de benim kafam kadar karışık.
Samet Tosun: Aşk hakkında neler düşünüyorsun ? sence gerçekten seven birileri hala var mıdır ?
Begüm İpek Pilgiz: Aşk, üç harf tek hece kolay bir kelime gibi dursa da, içinde öyle güçlü duyguları, acıları, mutlulukları barındırıyor ki, çoğu kelimeyi yan yana getirip sayfalarca cümleler kursak, aşk kelimesi kadar anlam ifade etmez sanırım. Tabi biz çok denk gelmesek de böyle duygulara J bir yerlerde hala yaşatıldığını biliyorum, Gerçekten seven birileri, bir yerlerde olmalı. En azından öyle umut ediyoruz.
Samet Tosun: Ve son olarak DS Kültür Sanat hakkında neler söylemek istersin ?
Begüm İpek Pilgiz: Öncelikle dünyanızda bana da yer verdiğiniz için size çok çok teşekkür ediyorum. Paylaşımlarınızı ve diyaloglarınızı elimden geldiğince takip etmeye çalışıyorum. Şeffaf ve duru bir çalışma prensibiniz var ve her zaman aynı çizgide yürümenizi diliyorum. Gençlere, yeni parlayan yıldızlara, Sanata, sanatçıya, edebiyata da ayrı bir değer verdiğiniz için size ayrıca teşekkürü borç bilirim.
Samet Tosun
samettsn@yahoo.com