Written By DS Kültür Sanat
Categories:

Bal sofralarımızın vazgeçilmezleri arasında yer almaktadır. Çiçek balından biraz daha farklı ve lezzet yönünde daha lezzetli olan çam balını sizler için yerinde gördük ve tattık. Genel olarak Güney Ege ve Batı Akdeniz’de yetişen kızılçam üzerinden toplanan çam balı, arıların çamın öz suyunu emerek beslenmesi ile oluşur. Ayrıca artan suyu ise tatlı bir madde olarak ağacın üzerinde bırakırlar. Çam balları mineral ve antioksidan bakımından oldukça zengindir. Bu salgılar bal arısı tarafından olgunlaştırılıp çam balına dönüştürülür. Çam balı en sağlıklı ballar arasında yer alır.




Bal üretimin’de Manisa’nın en önemli yerlerinden biri olan Çamurhamamı, bal üreticisinin yüzünü güldürmeye devam ediyor. Türkiye’nin birçok şehrinden organik bal yemek isteyenler Çamurhamamı’nı tercih ederken, üreticiler ise gelen talepten gayet memnun görünüyor. Sizleri Manisa’nın Salihli ilçesine bağlı Çamurhamamı mahallesinde bozdağın yamaçlarında kendi arazisinde üretimini yaptığı kendi arılarının mahsulü olan organik çam balı ile Türkiye’nin birçok şehrine bal gönderen Halil İbrahim Özer ile tanıştıralım. Bizleri güler yüzle karşılayan Özer, merakla balı sorduğumuzda hiçbir şekilde katkı maddesi kullanmadığını ifade etti. Sizler için tadına baktığımız çam balını bizler çok beğendik, sizlere’de kesinlikle tavsiye ediyoruz. Eğer yolunuz buraya düşerse muhakkak bu balın tadına bakmak için Halil İbrahim Özer’i bulmayı ihmal etmeyin, eminiz ki sizlerde çok beğeneceksiniz.




Çam balı’nın faydaları

Peki okadar konuştuk, birazda çam balının faydalarından bahsedelim. Çam balı, saçları besleyerek saç köklerinin de güçlü ve sağlıklı olmasını sağlar, yorgunluk ve halsizliğe çok iyi gelmektedir, Sindirim sistemini düzenleyen çam balı sindirim sistemi florasının sağlıklı kalmasını sağlar, yüksek tansiyonu düşürmektedir, hassas bir mideye sahip olan kişiler çam balını rahatlıkla tüketebilirler. Çünkü çam balı midede hazımsızlık yaratmaz, mideyi tedavi edici bir özelliğe sahip olan çam balı helicobakterilere karşı savaşır, genel olarak nezle, öksürük ve boğaz iltihaplarını iyileştirici bir özelliğe sahiptir, kabızlığa ve ishale iyi gelen besinler arasında yer alır.

DS Kültür Sanat Ekibi