Evde, metroda, otobüste, vapurda, kafede yada tatilde vaktimizi en iyi şekilde değerlendirmek için yapabileceğimiz en iyi aktivitelerden biri de kitap okumaktır. Gerek anlattıkları hikayelerle, gerekse unutulmaz karakterleriyle mutlaka okumanız gereken 5 kitabı sizin için derledik.
1) Uçurtma Avcısı
Khaled Hosseini
Kitap Hakkında: Emir ve Hasan, Kabil`de monarşinin son yıllarında birlikte büyüyen iki çocuk… Aynı evde büyüyüp, aynı sütanneyi paylaşmalarına rağmen Emir`le Hasan`ın dünyaları arasında uçurumlar vardır: Emir, ünlü ve zengin bir işadamının, Hasan ise onun hizmetkârının oğludur. Üstelik Hasan, orada pek sevilmeyen bir etnik azınlığa, Hazaralara mensuptur. Çocukların birbirleriyle kesişen yaşamları ve kaderleri, çevrelerindeki dünyanın trajedisini yansıtır. Sovyetler işgali sırasında Emir ve babası ülkeyi terk edip California`ya giderler. Emir böylece geçmişinden kaçtığını düşünür. Her şeye rağmen arkasında bıraktığı Hasan`ın hatırasından kopamaz. Uçurtma Avcısı arkadaşlık, ihanet ve sadakatin bedeline ilişkin bir roman. Babalar ve oğullar, babaların oğullarına etkileri, sevgileri, fedakârlıkları ve yalanları… Daha önce hiçbir romanda anlatılmamış bir tarihin perde arkasını yansıtan Uçurtma Avcısı, zengin bir kültüre ve güzelliğe sahip toprakların yok edilişini aşama aşama gözler önüne seriyor. Uçurtma Avcısı`nda anlatılan olağanüstü bir dostluk. Bir insanın diğerini ne kadar sevebileceğinin su gibi akıp giden öyküsü.
2) 1984
George Orwell
Kitap Hakkında: 1984 kitabı, İngiliz filozof ve yazar George Orwell tarafından kaleme alınmış, 1984 kitap konusu olarak 20. yüzyılın en önemli distopya örneklerinden biri olmuştur. George Orwell, 1948 yılında tamamladığı ve geleceğe dair karamsar bir kurgu geliştirerek gelecek hakkında insanlığı uyarmayı amaçlamıştır. Egemen sınıfa dayalı, totaliter, baskıcı bir yönetim anlayışının benimsendiği üç ayrı devletin egemenliğindeki siyasal düzenden bahsetmektedir. 1984 kitabı, günümüz ile geçmiş arasında gerçekçi bir benzerliklere dayandıran, dönemin okurlarını düşündürtüp hayal güçlerinin sınırlarını zorlamayı sağlayan distopik, alegorik, politik bir romandır. George Orwell veya bilinmeyen gerçek ismiyle Eric Arthur Blair, ( 25 Haziran 1903; Bihar, 21 Ocak 1950; Londra) 20. yüzyılın dünya çapında en çok okunan kitaplardan birinin yazarı olan İngiliz yazar, romancı, gazeteci ve eleştirmendir. Dünyaca ünlü Bin Dokuz Yüz Seksen Dört romanı ile yarattığı Big Brother ( Büyük Bilader ) kavramı ile tanınır. George Orwell’ın ilk romanı, otobiyografik bir roman olan Paris ve Londra’da Beş Parasız adlı eseridir.
3) Mahfuz
Eray Hacıosmanoğlu
Kitap Hakkında: Ey Âdemoğlu! O elma zehirli, hâlâ anlamadın mı?
Bunca kaos ortamı, yangınlar, hastalıklar, iflaslar, ölümler, depremler, seller, afetler ve açlık seni neye hazırlamak için?
Bizlerden neyi saklıyorlar? Aklının kontrolünü kaybeden herkes “neye inanacağımızı şaşırdık” diyerek denize düştü ve yılana sarıldı. Oysa zehir şifaydı, plan ise yılan.
Yalan da yılandı ve o da şeytana aitti.
Bir şeyi anlamayıp inkâr ettiğinizde o şeyin esaretinden de kurtulamazsınız. O yüzden başımıza gelen her şeyin olanlara bir bahane olabileceğini önce bir anla ve başla.
Oku!
Susma, durma, hakkını ara, inan, niyet et, dua et, çalış, irade göster, harekete geç, anla ve uyan!
Artık ismimi değiştirmek için çok geç. Geri dönmek için de öyle.
Nerede ne ne yapıyorum, neciyim…
Hiçbir şey için geriye dönüş yok. Senin için de öyle! Bizi yok etmek için her şeyi yapacaklar. Madem bu dünya ve bu vatan bizim, o zaman onlara nasıl savaşılacağını gösterelim!
Gül, dalga geç, alaya al, inanma ama silkelen!
Sen uyursan savunmasız insanlar mahsun olur, aileler yıkılır, tabiat bozulur, ölümler artar, hastalıklar boyut değiştirir. Yangınlar çoğalır, iklimler bozulur, deprem ve tsunamiler her şeyi alır götürür. İnsanlık susuz kalır, aç kalır, köle olur ve şeytanın elinde yok olur gider!
Sen uyursan, her şey mahfuz kalır!
4) Dijital İşgal ve Transhümanizm
Serhat Arvas
Kitap Hakkında: İnsan gerek fiziksel, gerek zihinsel olarak yoğun bir saldırı altında. Bir yandan bireysel hak ve özgürlükler kısıtlanırken diğer yandan insanlara sanal bir dünya, hatta sanal bir cennet vaat ediliyor. Herhangi bir müdahaleye karşı çıktığı an bilim düşmanı, komplo teorisyeni, felaket tellalı olarak nitelendirilen insana seçenek sunulmuyor. Gerek tıbbi, gerek teknolojik müdahaleler çeşitli bahaneler ile zorunlu tutuluyor. Doğal olana bir alternatif olarak yapay gıdalar üretenler, gerçek hayata bir alternatif olarak sanal âlemi inşa edenler ile aynı kişiler. İnsanlığı maddi-manevi kıskaca alarak kısır döngüye sokmuş durumdalar. Genetiği değiştirilmiş organizmalar ile gıdaya müdahale edenler, şimdi insan genetiğini değiştirmenin yolunu buldular. Hastalıkların iyileştirilmesi için zorunlu fakat kötü ellerin elinde tehdit oluşturduğu için sorunlu olan yeni biyolojik ve tıbbî gelişmeler insan neslini tehlikeli bir sürece sokuyor. İnsan fıtratına müdahaleler, Yapay Zekâ çalışmaları, Metaverse, CRISPR-Cas9, Endüstri 4.0, Transhümanizm, küresel/dijital dönüşüm gibi gelişmeler çocuklarımızı ve gelecek nesillerimizi nasıl etkileyecek?
5) Said Ercan
Dijitalizm
Kitap Hakkında: Bu kitap aslında bir buluşmayı temsil ediyor. Gerçek hayatta başlayan ve sanala taşınan, sanalda başlayan ve gerçeğe taşınan bir buluşma, dijitalin kalbine başlatılan yolculuğun dokunsal hali. Dijital pazarlama, sanal gerçeklik, sosyal medya bağımlılığı, yapay zeka, dijital iletişim, sosyal medya uzmanlığı, viral pazarlama, bloglar, influencerlar ve daha bir çok konu ele alındı. Sosyal medyanın sosyolojik, psikolojik, ekonomik etkileri; insanın dijital dönüşümü ile kadim dünya nereye gidiyor? İnsan kaynakları nereye gidiyor? İş dünyası nereye gidiyor. Çocuklarımız nereye gidiyor? Dijitalizm hem olumlu, hem de olumsuz anlamda yeni bir dünyayı işaret ediyor. Dijital dünya baş döndürücü bir şekilde büyümeye devam ediyor. Dijital insan kendine yol arıyor, amaç arıyor, dijitalleşemeyenler ise bir yerden başlamak istiyor. Bu çalışma, “Kalbi olan, vicdanı olan, ruhu olan, merhameti olan bir dijital dünyayı nasıl kurabiliriz?” sorusuna kafa yoruyor. Elinizdeki kitabın açtığı yol, sizin de hayatınıza heyecan verebilir. Dijital dünya ile ilgili farkındalık oluşturabilir, bu farkındalığın yolundan giderseniz etkilenen değil, etkileyen, izleyen değil izlenen olabilirsiniz. Teknoloji freni boşalmış bir kamyon gibi ilerliyor. İşte bu yüzden dijital dünyayı çok iyi bilmemiz gerekiyor. Teknolojinin dümenine robotlaşmamış insanı yeniden geçirmek için bu kitap mütevazı katkıdır.