Kentlerin ekolojiye verdiği değer, yeşil kalkınma süreci ve bu alanda yaptığı çalışmaların yerinde görülerek 5 ülke arasında görüş alışverişine imkan sağlaması adına Erasmus+ Mesleki Eğitim Alanında 67 başvuru arasından ilk 8’e kalarak fonlanmaya hak kazanan ve Gaziantep Genç İş İnsanları Derneği (GAGİAD) koordinatörlüğü ile hayata geçirilen, Türkiye Ulusal Ajansı ve Avrupa Komisyonu tarafından desteklenen “Dayanıklı Bir Yeşil Kalkınma için İş İnsanları ve Yeni Katılanlar Arasında Bilgi Değerleme ve Farkındalık Diyaloğu” projesinin Yunanistan faaliyeti Atina’da hayata geçirildi. İlk dört faaliyeti farklı ülkelerde tamamlayan paydaşlar ‘’ kadınların Yeşil Anlaşma ile ilgili alanlara yoğunlaşarak yüksek teknoloji alanlarında çalışmaya teşvik etme’’ temasıyla Atina’da buluştu.




Türkiye’den örneklerin anlatıldığı buluşmada, yeni iş birlikleri kapsamında da görüşmeler yapıldı. GAGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Koçer, projenin tüm hızıyla devam etmesiyle sona yaklaştığını, ulusötesi paydaşlar ile bu tecrübeyi elde ederek, projenin konu başlıklarının dünya gündemi için önemli olduğunu ve Atina Faaliyeti’nde de tüm dünyaya dokunacak bir konuyu gündemlerine aldıklarını söyledi. İş kadınlarının istihdam edilebilirliğini ve farkındalığını artırmak istediklerini belirten Koçer, sosyal ağ ve e-öğrenme platformları aracılığıyla verilen mesleki eğitimden yararlanmak için teknolojinin nasıl kullanılabileceğinin de bu proje kapsamında değerlendirileceğini vurguladı.

Deneyim, bilgi ve becerilerin yanı sıra bilgi alışverişinde bulunmak için çevrimiçi ve uluslararası etkinliklerde yer alınmasını arzu ettiklerini belirten Koçer, “Projemizin Atina ayağında, dünyadaki mevcut cinsiyet eşitsizliğini ele alan politikaların aranması, dengesiz yatırımlar, halen ağırlıklı olarak erkeklerin egemen olduğu yeşil ve teknoloji sektörlerindeki cinsiyet istihdamı ve yatırım açığını genişletebilmek üzere gerçekleştiriliyor. Ancak biz kadın istihdamının ve kadın girişimcilerin bu alanda da daha yoğun olması için elimizden gelen desteği vermeye, projeyi desteklemeye devam edeceğiz.” dedi. Faaliyet ana teması olan kadınların iş hayatındaki önemine değinen Koçer, “Kadınların hayatın her alanında aktif olarak yer almaları için her türlü destek ile her zaman yanlarındayız. Gerçekleştirilecek projeler için de tüm kurumlar ile iş birliğine her daim hazırız.” ifadelerini kullandı.

– “Vize sorununu çözelim”

Sunumu sırasında 6 Şubattaki depremler ve bölgede hayata geçirilen projeler hakkında da katılımcılara bilgi veren Koçer, iki ülke arasındaki ilişkilerin daha iyi noktaya getirilmesi noktasında yaşanan vize sorunlarına çözüm üretilmesi gerektiğine dikkati çekerek, şunları kaydetti: “Genel itibariyle Avrupa’ya vize almakta sorun yaşandığını dile getirmeliyiz. Çünkü bizler buralara iş yapmak ve karşılıklı gelişim için geliyoruz. Ancak üzülerek belirtmek isterim ki vize konusunda sorun yaşıyoruz. Biz istiyoruz ki Avrupa ile olan diyaloğumuzun daha da güçlenerek ilerlesin ve bu gücün siyasi, ekonomik ve sosyal olarak tüm alanlarda görülebilir şekilde hayata geçsin. Sizlerle bu düşüncelerimizi ve temennilerimizi paylaşıyoruz çünkü sizler aracılığıyla gerekli kurumlara bu düşüncelerimizin aktarılmasını istiyoruz.”




– Proje 1 yılda tamamlandı

Haziran 2022 tarihinde başlayan projenin ortakları arasında yer alan Türkiye’nin yanı İspanya, Lüksemburg, Danimarka ve Yunanistan’daki paydaşlar, ilk kez proje kapsamında geçen yıl 20-21 Eylül tarihleri arasında Gaziantep’te GAGİAD ev sahipliğinde buluşmuştu. Paydaşlar, Gaziantep’te hayata geçirilen yeşil şehirler uygulamasına örnek uygulamaları yerinde gördükten sonra diğer paydaşların ev sahipliğinde farklı gündemlerle bir araya gelmeye devam etmiş ve geçtiğimiz tarihlerde Lüksemburg ayağı da tamamlanmıştı.

– Büyükelçiden Gaziantep’e mesaj

GAGİAD Başkanı Cihan Koçer, beraberinde Yönetim Kurulu Üyesi Metin Tepe ve Halit Güleç ile Yunanistan’ın başkenti Atina’ya giden heyet, bu ülkedeki temasları kapsamında Türkiye Cumhuriyeti Atina Büyükelçisi Çağatay Erciyes’i makamında ziyaret etti. Koçer, “Gaziantep gibi Türkiye’nin en önemli ihracat şehrinden Yunanistan’a yapılan ihracatı artırmak istiyoruz. Zira bu rakamlar iki tarafın da gerçek potansiyelini yansıtmıyor. Dünyanın dört bir yanına ürün gönderen Gaziantep’in bundan sonraki süreçte Yunanistan pazarında da daha etkili olmasını temenni ediyoruz.” diye konuştu. Büyükelçi Erciyes ise Gaziantep üretim ve ihracat alanındaki potansiyelini yakından takip ettiğine işaret ederek, Yunanistan’da daha fazla Gaziantepli iş insanını görmek isteyeceklerine dikkati çekti.

Bu anlamda Yunanistan’daki iş yapma ve yatırım fırsatları hakkında bilgilendirme Erciyes, “Gaziantepli iş temsilcilerini Yunanistan’a bekliyoruz. Büyükelçiliğimizdeki tüm ekibimizle sizlere yardımcı olmak, iş bağlantıları kurmanıza vesile olmak için kapımız açık. İsteriz ki Türkiye ile Yunanistan arasındaki iş bağlantıları daha da güçlensin. Biz de bu noktada elimizden gelen desteği sağlamaya hazırız” ifadelerini kullandı. Gerçekleşen ziyaret, plaket ve GAGİAD Başkanı Cihan Koçer’in GAGİAD Hatıra Ormanı’nda Sayın Büyükelçi Çağatay Erciyes adına dikilen fidanların sertifikasını takdim etmesiyle sona erdi.