Gates Vakfı’nın desteklediği dijital kimlik çalışmaları Kenya’da başladı. Gates Vakfı’nın desteklediği çalışmada Kenya hükümeti, bu konuda vatandaşları ikna etme noktasında zorlandığını açıkladı. Kenya’nın dijital kimlik programı Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı tarafından desteklenen proje ülkenin bazı bölgelerinde şüpheyle karşılandı.
Kenya’nın doğusundaki Garissa şehrinin sakinleri, zayıf altyapı ve ağ kullanılabilirliği nedeniyle Maisha Namba adlı dijital kimlik kartının kullanıma sunulmasına hazır olmadıklarını söylüyor. Kenya’da yayın yapan The Star’da yer alan habere göre bölge sakinleri yerel, göçebe kültürün dijital kimlik sistemini kullanmalarını zorlaştıracağını ve hükümetten bu lansmanı yeniden değerlendirmesini istediklerini iddia etti. Kenya Hükümeti, ayrıca 3’üncü nesil kimlik kartının zorunlu olmayacağı ve bireylerin yeniden kayıt yaptırmasını gerektirmeyeceği sözünü verdi. Bunun yerine mevcut sivil kayıt sistemine dayanacağını açıkladı.
Bill ve Melinda Gates Vakfı CEO’su Mark Suzman, Business Daily Africa’ya, yaptığı açıklamada Microsoft’un kurucusu tarafından başlatılan küresel yardım grubunun Kenya hükümetinin önemli teknik uzmanlar ve ortaklarla bağlantı kurmasına yardımcı olacağını söyledi. Maisha Namba adlı dijital kimlik kartının ayrıca vatandaşların kimliğinin belirlenmesi ve kimlik doğrulaması, doğum belgeleri ve ulusal kimlik kartları gibi birincil kayıt belgelerinin korunması ve sosyal programların ve hükümet operasyonlarının yönetiminin iyileştirilmesi gibi farklı zorlukları da ele alması bekleniyor. Yetkililer, bu numaranın aynı zamanda eğitim, sağlık sigortası, vergi ve sosyal güvenlik gibi devlet hizmetlerine kaydolmak için de kullanılacağını söyledi.