Written By Rümeysa Özdemir
Categories:

Ramazanda uzun süreli açlık yaşanır ve bundan dolayı gün içerisinde halsizlik , üşüme , baş ağrısı yaşanabilir. Sağlık için en önemli noktalardan biri de sahurun atlanmamasıdır. Ramazanda öğün sayısı zaten azalmaktadır sahur atlanıp metabolizma hızı düşürülmemelidir.

Besinler iyi çiğnenmeli ve yavaş yenmelidir . İftarda gün boyu aç kalan bedene çok fazla yüklenilmemelidir. Bütün gün aç kalındığı için çok fazla yiyecek tüketilmemelidir. Çok yemek yendiğinde vücutta halsizlik, uyku hali, şişkinlik, hazımsızlık olabilir. İftar ile sahur arasında 1-2 ara öğün yapılmalıdır böylelikle öğün sayısı artar. Öğün sayısı 4’e çıkarılabilir. Sahurda çok yağlı, kızartılmış, tuz oranı yüksek gıdalar tüketilmemelidir. Gün boyu tok tutacak proteinden ve posadan zengin beslenilmelidir . Ramazan ayında kabızlık problemi sık yaşanabilir bunun önüne geçmek için posa alımı meyve ve sebze tüketimiyle artırılmalıdır.

Çok tuzlu , yağlı gıdalar gün içinde susuz kalmaya neden olabileceğinden çok tuzlu ve yağlı yemekten kaçınılmalıdır . Peki sahurda nasıl beslenilmelidir? Sahur hafif bir öğün bununla birlikte doyurucu olmalıdır . Bunun için yumurta, peynir , salata , ekmek , hurma , zeytin , ceviz gibi gıdalar tüketilebilir . Eğer kabızlık problemi yaşanırsa gün kurusu sahura başlanmadan önce su ile birlikte tüketilebilir . Salata bol yeşillikli, domates , salatadan oluşabilir . Yumurta az yağlı , haşlanmış , menemen olarak farklı formlarda tüketilebilir . Sağlık için haşlanmış yumurta en güzelidir . Farklılık için omlet yaparak çeşitlendirilebilir.  İftarda aşırı yağlı , kızartılmış ürünlerden kaçınılmalıdır . Yemeklerden az yağlı , haşlama, fırında, ızgara olabilir . İftara ilk baş hurma veya zeytin gibi iftariyeliklerle başlanabilir. Sonrasında bir kase çorba tüketilebilir.

Çorba içtikten sonra  yemeye bir müddet ara verilebilir. Sonra bir ana yemek; etli sebze yemeği, sebze yemeği, et/tavuk/balık tüketilebilir. Yanında yoğurt, ayran , cacık olabilir. Salata posa alımı açısından sofrada olması gerekir. Kişiye göre 1-2 dilim ekmek tüketilebilir. İftardan sonra 20-25 dakika yürüyüş yapılması önerilir. İftar ile sahur arasında hafif bir sütlü tatlı, meyve, yoğurt, kuruyemiş ara öğün olarak tüketilebilir.  Çok şekerli ağır tatlılar tüketilmemelidir. Ramazanda yine önemli konulardan biri sudur. Gün boyu vücut suyunun atılmasından ve yerine konulamamasından dolayı iftar ile sahur arasında 6-8 bardak su tüketilmelidir.

Kafeinli içeceklerin tüketimi sınırlandırılmalıdır çünkü bu ürünler vücuttan su atar. Fazla şekerli , şeker eklenmiş yiyeceklerden sakınılmalıdır. Bunun yerine daha sağlıklı olan gıdalar tercih edilmelidir. Mide salgısını artıran asitli içeceklerin tüketiminden sakınılmalıdır .
Herkese hayırlı ramazanlar dilerim.