Samet Tosun: Hayatıma nasıl bir anlam kattım ? diye bir şey sorsam bana neler söylersin ?

Kemal Kutlu: Sıradanlık’tan uzak kendimi bulduğum ve yaparken de çok mutlu olduğum, insanların da beni dinlerken mutlu olduğunu gözlemlediğim güzel bir anlam kattığımı düşünüyorum.

Samet Tosun: Bizlere biraz hayata bakış açından bahseder misin?

Kemal kutlu: Hayatı moda tabir ile bir mücadele değil yardımlaşma olarak görüyorum. Yardımlaşma derken bunu sadece maddiyata indirgemeden fikir bazında gerek tecrübe gerek sevgi, saygı ve değer vererek yardımcı olma, olarak ele alıyorum. İnsanı sadece insan olarak sevmek bardağın hep dolu tarafını görmek optimistik bir bakış açısı ile insan merkezli bir sevgi sonuçta kusursuz dost arayan dostsuz kalır.

Samet Tosun: Peki müzik ne zaman girdi hayatına yada şöyle sorayım, müzik ile ne zaman tanıştın ?

Kemal Kutlu: Aslında tam tarihini bilmiyorum çünkü hep içinde büyüdüm desem mübalağa yapmış olmam babam darbuka çalar annemin sesi güzel evimizde pilak çalar lambalı radyo makara teyipler bulunmaktaydı ama sahne olarak net bir tarih vermek gerekirse 23 nisan 1985 çocuk korosunun solisti olarak ilk sahmemi yapmıştım.




Samet Tosun: En başa dönelim, nasıl bir aile ve çocukluk geçirdin bize bahseder misin ?

Kemal Kutlu: Biz dört kardeştik üç erkek ve bir kız, ben son erkek çocuk oluyorum. Küçük olmanın dezavantajları oldu tabi normalde evin Küçüğü ne isterse o olur en şımarık onlardır bizim ailede tam tersi idi zaten bizde büyük küçük sıralaması da bir garipti tam net değildi. Sebebi ise herkes ikizdi tek çocuk yoktu bizim aile de iki abim onlar ikizdi bende kız kardeşim ile hal böyle olunca arada kalan hep ben olmuş oluyordum birazda seksenler nesli ata erkil bir aile yapımız vardı abilerin varken sen konuşma sen sus biraz çekinik içe kapanık büyüdük bizim nesil biraz öyleydi ..simdikiler özgüven patlaması yaşıyor oda çok doğru gelmiyor bana ortasını bulmak lazım aslında Roma’nın hakkı Roma’ ya Sezar’ın hakkı Sezar’a ..kendimi bulmam kabuğumu kırmam İstanbul’a albüm yapmaya gitmeye kadar sürdü..Dal altında dal büyümüyor gurbet aileden uzak kalmak kendi ayakların üzerinde durmak daha doğrusu kendini bulmak ne yapmak istediğini bilmek yaşanan zorluklar tecrübeler insanı hayata hazırlıyor yetiştiriyor insanı yaşadığı tecrübeler olgunlaştırır yoksa zaman sadece armutları olgunlaştırır.

Samet Tosun: Sana gelen olumsuz eleştiriler oluyor mu ? peki bu seni olumsuz etkiliyor mu yoksa kendimi daha fazla nasıl geliştirebilirim diye çalışmalar yapıyor musun ?

Kemal Kutlu: Bizim insanımızın en belirgin özelliği zaten eleştiridir az okuyan bir toplumuz bilgi sahibi olmadan her konuda fikir sahibiyiz..olumlu eleştiriler elbette başımızın tacı bide eleştirinin kimden geldiğine bakarım .. müzik şiir tek kişilik bir serüven ben oldum artık buraya kadar denmez hiçbir zaman gitar çalıyorum günlük egzersizlerim var ama tabi bir viritüöz değilim istesemde olamam yani sekiz saat enstrüman ile uğraşamam sıkılırım ben besteciyim gitarım bana yol göstermek için çalıp söylemeyi çok severim şarkı bestelemeyi yeni şeyler üretmek gibi bir çabam kavgam var 300 aşkın şiirim hiç okumadığım bestelenmiş 70 e yakın şarkım var müziksiz bir günüm yok dinlemedigim bir günü hatırlamıyorum kendimide çok dinlerim hatalarım varmı daha iyi nasıl okurum diye ..Yunus Emre nin dediği gibi bu yol uzundur menzili yoktur geçidi çoktur derin sular var..




Samet Tosun: Müzik neden bu kadar önemli senin için ?

Kemal Kutlu: Kendimi bulduğum duygularımı ifade edebildiğim bir alan birde ister dinlenilsin ister dinlenilmesin tarihe bir not düşüyorum bir iz bırakıyorum bir kişi bile dinlese sesimi duysa yeter bana yarın bir gün. Hak tecelli ettiğinde sesim kalacak ismim kalacak çocuklarım dinleyecek torunlarım dinleyecek kliplerim izlenecek insanlar tarafından bir yâdı cemil olacağım.. bugün bir aşık Veysel ben onu hiç tanımadım o vefat ettiğinde dünyada bile yoktum..ama çok severim onu duydum dinledim ilham aldım bir Neşet Ertaş , Aşık Mahsuni , Barış Manço,Cem karaca, Ahmet Kaya hepsi eserleri ile hayattalar..bu sebepten önemli bir araç müzik insanlara ulaşmak için kalplere gönüllere girmek için.

Samet Tosun: Peki müzikten önce ben ve sonra ben diye kıyas yapsak ne dersin ?

Kemal Kutlu: Yukarıda da bahsettiğim gibi öncesi yok hayatında hep müzik olan ve müzik ile ortaya çıkan sesini duyuran bu şekilde var olan bir insanım.




Samet Tosun: Son olarak yeni projelerinden bahsedelim ? ve DS Kültür Sanat okurları için neler söylemek istersin ?

Kemal Kutlu: ilk albümümü 2008 yılında çıkardım 10 şarkılık bir albüm dü bir tane anonim hariç diğer besteler bana aitti..Son bir kez isimli single çalışmamıda 2019 un Aralık ayında çıkardım artık albüm devri bitti Türkiye’de ve dünyada single devri başladı hem daha özverili oluyor daha özenerek yapılıyor bir albümde en az 10 şarkı oluyor hepsinin aranjman stüdyo altyapı okuma çok dağılma oluyor hepsine aynı ilgi alakayı veremiyorsunuz ne kadar isteseniz de ama single daha oturaklı oluyor..daha önceleri hep kendi bestelerimle çıkış yapıyordum hiç anonim bir eser ile ortaya çıkmadım Sivas yöresine ait kâtip arzuhalim türküsünü Anadolu rock düzenlenmesiyle sevgili dostum Volkan karcı yaptı klibimizde montaj aşamasında yakında müzik severler ile buluşuyor. DS kültür sanat okurlarına selamlarımı ve sevgilerimi sunuyorum sanat okunması dinlenilmesi gereken bir kitaptır yeterki insan objektif olarak okusun dinlesin herkes kendisinden birşeyler bulacaktır.

Röportaj: Samet Tosun
samettsn@yahoo.com