Türkiye’nin en Kuzey bölgesi olarak yerini koruyan Sinop, Karadeniz’e kıyılarıyla hem yaz turizmini canlı tutan hem de içerisindeki doğal oluşumlarıyla tüm mevsimlere hitap eden bir şehirdir. TÜİK verilerine göre üst üste Türkiye’nin en mutlu kenti seçildi. Elbette bunda doğasının, tarihinin, yemeğinin ve daha nice güzelliğinin payı var. Biz de yolu Sinop’a düşenlerin nereleri gezmeleri gerektiği konusunda sizler için bir derleme hazırladık.
Sinop’a ne zaman gidilir?
Doğu ve Batı Karadeniz iklim özelliklerinin kendisini gösterdiği Sinop’ta hava yıl boyunca nemli ve ılıman geçiyor. İlin kuzey kesimlerinde yağış daha fazla olurken güney kesimlere inildikçe Karadeniz iklim etkisi azaldığı için hem yağış miktarı hem de sıcaklıklar düşüyor. Kış ayları serin geçen Sinop’ta yazları ılık bir hava hakim oluyor. Yıllık sıcaklık ortalaması 14 °C’yi bulan Sinop’ta, en fazla yağış ekim ayında gözlemlenirken mayıs ayında yağış miktarı en alt seviyeye düşüyor. Yıl boyunca esen rüzgarı ile meşhur şehirde, kış aylarında sıcaklık ortalama 7 °C iken yaz aylarında ise 20 °C’ye kadar yükseliyor.
“Sinop’a ne zaman gidilir?” diyenler için en ideal zaman aralığı ilkbahardan sonbahara kadar uzanıyor. Doğanın uyanışı ile birlikte birbirinden güzel yaylalarda keşif turuna çıkabilir, harika fotoğraf kareleri yakalayabilirsiniz. Yaz aylarında deniz keyfi de yapabileceğiniz Sinop’ta birbirinden güzel plajlar sizleri bekliyor. Sinop seyahatine çıkmadan önce hava durumunu kontrol etmeyi ve yanınıza şemsiye almayı unutmayın. Kapsamlı bir Sinop gezisi için en az dört günlük bir plan yapabilirsiniz.
Sinop’a nasıl gidilir?
Sinop merkezine sadece 8 kilometre uzaklıkta olan Sinop Havalimanı, şehre ulaşım için yoğun olarak kullanılıyor. İstanbul’dan direk uçuş bulabileceğiniz Sinop’a diğer şehirlerden ise İstanbul aktarları seferlerle ulaşma şansınız var. İstanbul ile Sinop arası uçak yolculuğu ise yaklaşık olarak 1 saat sürüyor. Geniş ve kullanışlı kara yolu ağlarıyla çevrili şehir, hem Doğu Karadeniz hem de Marmara Bölgesi ve İç Anadolu Bölgesi’ne geniş kar yolu ağları ile bağlı. Türkiye’deki her şehirden düzenli olarak şehirler arası otobüs seferleri ile de ulaşabileceğiniz Sinop, Ankara’ya 411 kilometre, İstanbul’a 687 kilometre, İzmir’e 1039 km ve Samsun’a ise 157 km uzaklıkta.
Sinop’ta Gezilecek Yerler
6000 yıllık geçmişe sahip olan Sinop, Karadeniz bölgesinin en güzel kentleri arasında. Bölgenin tek doğal limanı olma özelliği taşıyan şehirde gezilip görülecek yerler listesi de hayli kabarık. İşte, Sinop’ta görülmeye değer noktalar…
Sinop Kalesi
M.Ö. 7. yüzyılda yapılan Sinop Kalesi, şehrin merkezinde sahile sıfır bir konumda yer alıyor. Kale merdivenlerini takip ederek üst katlara çıkabilir, tepeden şehrin büyüleyici manzarasının ve masmavi denizin tadını çıkarabilirsiniz.
Tarihi Sinop Cezaevi
Geçmişi 4000 yıl öncesine dayanan Tarihi Sinop Cezaevi, eski bir kaleden cezaevine çevrilerek uzun yıllar kullanılmış. Sabahattin Ali ve Refik Halit Karay gibi ünlü tutukluları ağırlayan cezaevi, şu anda müze olarak hizmet veriyor. Popüler dizilerin de çekildiği cezaevinin pek çok bölümü orijinal hali ile ziyaretçilerini ağırlıyor.
Hamsilos Koyu
Şehir merkezine 11 km uzaklıkta yer alan Hamsilos Koyu, ülkemizin tek fiyordu olma özelliğini taşıyor. Enfes manzarası ve gün batımı ile meşhur olan koyda çadırla kamp yapmak da mümkün.
Sinop Arkeoloji Müzesi
1970 yılında kurulan Sinop Arkeoloji Müzesi, 2001 yılında çeşitli restorasyon çalışmalarından geçerek yenilenmiş ve 2006 yılında tekrar ziyaretçilerine kapılarını açmış. Taş eserler, küçük buluntular ve sikke bölümü müzede öne çıkan yerler arasında.
Etnografya Müzesi
18. yüzyıl konaklarını hatırlatan nostaljik mimarisi ile Etnografya Müzesi ahşap, tuğla ve karkas karşımı yapısı ile dikkat çekiyor. 4 kattan oluşan müzede yöresel kılıç, takı ve dokuma tezgahlarını görebilirsiniz.
Erfelek Şelaleleri
Şehir merkezine 30 km uzaklıkta bulunan Erfelek Şelaleleri, irili ufaklı 28 şelaleden meydana geliyor. Giriş ücreti olan şelalede piknik veya kamp yapmak mümkün. Merdiven şeklindeki şelalelerde doğanın tadını çıkarabilir, harika kareler yakalayabilirsiniz.
Akgöl
Ayancık ilçesi sınırları içinde yer alan Akgöl, doğa harikası görünümü ile tatilcilerin favorisi. Deniz seviyesinden 1200 metre yukarıda ağaçlarla çevrili yemyeşil bir alanda bulunan yayla, zengin yaban hayatı ile de dikkat çekiyor. Ayancık ilçesine 40 km uzaklıkta yer alan İnaltı Mağarası, 700 metre uzunluğa sahip. Sarkıt ve travertenlerle çevrili olan mağara, 2004 yılında ziyaretçiler açılmış.
Şahin Tepesi
Kefevi mahallesi içerisinde yer alan Şahin Tepesi, şehri kuş bakışı gören manzarası ile ziyaretçilerin en sık uğradığı yerlerden. Eski zamanlarda gözetleme yeri olarak kullanılan tepenin uçsuz bucaksız manzarasına karşı çayınızı yudumlayabilir, şehrin panoramik fotoğraflarını çekebilirsiniz.
İnceburun Feneri
Ülkemizin en kuzey noktası olan İnceburun sınırları içindeki İnceburun Feneri, 1863 yılında inşa edilmiş. 12 m yüksekliğe sahip fener, şehrin 20 km uzağında yer alıyor.
Sinop Plajları
Yaz aylarında kalabalıklaşmaya başlayan şehirde birbirinden güzel plajlar öne çıkıyor. Güzelyalı, Mobil Halk, Kumkapı ve Yuvam plajları tatilcileri ağırlıyor. Yaz boyunca plajlarda denizin ve güneşin keyfini sürüp eğlenceli zaman geçirmek mümkün.