Her kitap, adı ile doğar, insanlar gibi ve herkesin bir hikâyesi vardır, Kimi kâğıda kazır hikâyesini, kimi etine. Nefes alıp verdiğimiz, bu bir ezanla bir sela arasından ibaret fani dünyada, hemen elimizin altındaki hazinelerimizin kıymetini maalesef yeterince takdir edemiyoruz. Bu eser, bir “kadim” olanı keşfetme çabasıdır.
Kitabın konusu ise şu şekilde:
Kanûnî’nin doğduğu, Yavuz’un yetiştiği, Fatih’in fethettiği, güzel şehir Trabzon’umuzun incisi, Dernekpazarı’mızın ve bölgemizin dini-manevi hayatına yön veren nice güzel insan gelip geçti.
Bu eserde; yaşadıkları dönemlerde cehaletle savaşmış, karanlıkta adeta bir mum yakmış, bizleri cennet sahillerine çağıran, ayaklarımızın dibindeki deniz; eğitim-öğretim ve irşat çalışmalarıyla, insanların ruh kalesini yeniden inşa eden, yaşadıkları devre ışık tutmuş kıymetli ilim adamlarından; manevi babalarımızdan bazılarının kısaca biyografileri verilmiştir.
Tercüman Özbek duygu ve düşüncelerini şöyle ifade ediyor:
Ahde Vefa ziyaretlerimiz kapsamında, kendileriyle görüşme fırsatı yakaladığım büyüklerimize dair aldığım notları, söyleşi şeklinde, Trabzon, Dernekpazarı İlçe Müftülüğü’müz web sitesinde yayınlamıştım. İşbu notların, daha da genişletilerek, bir arada neşri arz olundu.
Halkımızın gönlünde müstesna bir yeri olan, fakat rüzgârda unutulmuş bir mum gibi kimsesiz bıraktığımız, Dernekpazarlı çınarlarımızdan bazılarının, biyografilerini ihtiva eden bu yazıların, sağda-solda, internet ortamında unutulup, kaybolup gitmesine benim de gönlüm razı olmadı.
Çaykaralı büyük İslam âlimi, Hacı Hasan Efendi’nin talebelerinden, Dernekpazarı’nda mukim, birkaç büyüğümüzü konu edindiğimiz bu kitabı, merhum babam Hayri Özbek’in aziz ruhaniyetine ithaf ediyorum.
Trabzon dendiğinde, ilk akla gelen ilçelerden biri, Of’tur.
Bugün, (Of, Çaykara, Dernekpazarı ve Hayrat) Of dendiğinde, ilk akla gelen, meşhur medreseleri ve Oflu Hoca diye, daha çok şeri ilim dallarında, yetiştirdiği liyakatli ilim adamları gelir.
Yılın dört mevsiminde, tabiatın her rengini görebileceğimiz, eşsiz güzelliklerle dolu Solaklı Vadisinde yer alan, Dernek dediğimiz yer; Eskiden, “Kondu” olarak bilinen, bir zamanlar Çaykara İlçesi’ne ve daha öncesinde de, Trabzon’un “Of” ilçesine bağlı olan, Dernekpazarı İlçesidir.
Bu kitapta yer alan bilgilerin, gelecek nesillere feyiz ve ilham kaynağı olacağına, bir dönemin kültürünün ve tedris geleneğinin anlaşılmasına katkı sağlayacağına inanıyorum.
Bu vesile ile, bütün İslam alimlerini, şehitlerimizi, gazilerimizi, ülkemize hizmeti geçenleri, devlet adamlarımızı, baba ve dedelerimizden, ahirete intikal edenleri, rahmetle anıyorum.
Arzusuna nefsin, bilerek hâkim olanlar,
Ruhen, o büyük gayenin aşkıyla dolanlar,
Peygamberi rehber bilen ermişler izinden,
İhlasa ererler, geçerek aşk denizinden..
Şüphesiz, tarih boyunca bölgemize hizmet eden, nice ilim adamı olmuştur. Ancak, bu kitapta sizlere, görev sürem boyunca, kendileriyle tanışma ve sohbet etme fırsatı yakaladığım, çeşitli özel günlerde, birlikte programlar yapma imkanı bulduğum, Dernekpazarı’mızın kıymetli şahsiyetlerinden, değerli ilim adamlarından, Çınarlarımız; Ali TAK, Bekir Sıtkı YAKUT, Ali DÜZENLİ, Ethem DÜZENLİ, İsmail DÜZENLİ, Ramazan ÇOBANOĞLU ve Dernekpazarı’nda Müftülük vazifesi yapmış Müftülerimiz; Ali EREN, Vahittin KAİM, Paşa BEKTAŞ, Abdullah AKSOY ve Tercüman ÖZBEK gibi birkaç önemli kişi hakkında, kısa bir paylaşımda bulunmaya ve biyografilerini, sadra şifa olmasa da, kısaca yazmaya çalışacağım.
Kanûnî’nin doğduğu, Yavuz’un yetiştiği, Fâtih’in fethettiği, güzel şehir Trabzon’umuzun incisi, Dernekpazarı’mızın, manevi iklimine, eğitim-öğretim ve irşat çalışmalarıyla, farklı bir hava katan ve onun ruh kalesini yeniden inşa eden, aşkları, Nemrud’un ateşine ateş değil, Hz. İbrahim’in gül bahçesine su taşımak olan Karadeniz’in denizi; çınarlarımız onlar.
Onlar ki, bizleri cennet sahillerine çağıran, hemen yanı başımızda, ayaklarımızın dibindeki denizdir.
Kitabım “Acemi Bülbül” Babil, Kırmızı Kedi, BKM gibi online satış sitelerinden ulaşabilirsiniz..
Tercüman Özbek kimdir ?
Hayri Özbek (1945-2010 merhum) ve Narhanım Özbek(1947-) çiftinin oğlu olan Tercuman Özbek, İstanbul Süleymaniye Hastanesi’nde 15.09 1974 tarihinde doğdu.
Çocukluğunu geçirdiği İstanbul Gaziosmanpaşa İlçesi’ne bağlı Beşyüzevler semtindeki, Gazi Ahmet Muhtar Paşa İlkokulu’nda eğitim hayatına başladı.
1985′te İlkokulu bitirir bitirmez, Gaziosmanpaşa, Küçükköy, Hacı Veyis Kuran Kursu’na kayıt yaptırarak Kuran’ı Kerim eğitimine başladı.
Hafızlığını, Hasan KIR Hoca Efendi’nin talebesi olan Ahmet YAZICI gözetiminde tamamladı.
1993 yılında, Medine İslam Üniversitesi’nin İstanbul’da açmış olduğu Arapça kursundan Arapça Sertifikasını aldı.
Ortaokul ve Lise eğitimini 1995 yılında, İstanbul, Gaziosmanpaşa, Küçükköy İmam Hatip Lisesi’nde tamamladı.
Mezuniyetine kadar çeşitli sosyal faaliyetlerde aktif rol aldı.
1996 -2000 (IIUP) Pakistan International Islamic University LLB (Shariah & Law) Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu.
Eğitim dili İngilizce ve Arapça olan Üniversite eğitiminin yanı sıra (PIFL) Pakistan Institute of Foreign Languages Dil Okulunda (German Language Course) Almanca Dil Kursuna katılıp, bu eğitimini tamamlayıp diplomasını aldı.
Mezuniyet sonrası yurda döndü, iş hayatına atıldı, çeşitli firmaların Dış Ticaret, İthalat & İhracat bölümlerinde, İthalat ve İhracat Müdürü olarak çalıştı.(2000-2010)
AÖF Anadolu Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nden (2004-2006) mezun oldu.
2010 yılında Diyanet İşleri Başkanlığı’nda İmam-Hatip olarak göreve başladı.
Aydın İli, Merkez, Çeştepe Beldesi, IŞIKLIOĞLU Camii’nde 03.05.2010 – 25.11.2010 tarihleri arasında İmam – Hatip olarak görev yaptı.
25.11.2010 – 15.09.2011 tarihleri arasında, İzmir, Karabağlar İlçesi, Bilali Habeşi Camii’nde İmam-Hatip olarak görev yaptı.
11 Nisan 2011 – 15 Mayıs 2011 tarihleri arasında, Urla Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi’nde, İzmir Valiliği, İl Sağlık Müdürlüğü emrinde, Libyalı Yaralı vatandaşlara Arapça tercümanlık yapmak üzere görevlendirildi.
2010 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi, İlahiyat Fakültesinde, Yurtdışı Lisans Eğitimi Tamamlama fark derslerini başarıyla vererek İlahiyat Lisans Denklik Belgesini aldı.
2012-2015 yılında, DİB “Müftü Yusuf Karali Dini Yüksek İhtisas Eğitim Merkezi”, Rize’de (Müftülük ve Vaizlik) ihtisas eğitimini tamamladı.
10.08.2015 tarihinde, İzmir, Çeşme Müftülüğü ’ne, İlçe Vaizi olarak atandı.
06.01.2016- 12.07.2018 tarihlerinde, Trabzon, Dernekpazarı İlçesinde, İlçe Müftüsü olarak görev yaptı.
2016-2018 yılında, AÖF Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi, Adalet Önlisans Programı’ndan mezun oldu.
2018 Ağustos’unda, DEÜ Dokuz Eylül Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde Temel İslam Bilimleri Anabilim Bölümü, Arap Dili ve Belagati Anabilim Dalı’nda, “Kur’an’daki Muarreb Kelimelere Oryantalistlerin Yaklaşımı” başlıklı teziyle Yüksek Lisans diplomasını aldı, mezun oldu.
İyi derecede Arapça, İngilizce, Almanca ve Urduca bilen Özbek, evli ve iki çocuk babasıdır.
İstanbul Fatih 32. Noterliği Anlaşmalı Yeminli Tercümanı olarak (İngilizce, Arapça, Türkçe dilleri) çalışmalarını sürdürmektedir.
İstanbul Üniversitesi, Tarih Bölümündeki eğitimine devam etmekte olan Özbek, iş hayatına atılmış olup, İstanbul’da yerleşik bir firmanın, yurtdışı iş ve işlemlerini takip etmektedir.
Yayınlanmış Kitapları:
Özbek, Tercuman, Acemi Bülbül, (Biyografi) 1. Baskı (Antalya: Dionysos Yayın Group, 2021)
Özbek, Tercuman, Öz’den Söz’e, (Şiir Antolojisi) 1. Baskı (Ankara: İki Dost Yayınları, 2021)
Özbek, Tercuman, Süpürdüklerim Çöptü, (Deneme)1. Baskı (İstanbul: Ateş Yayıncılık, 2021) (matbaada)
Özbek, Tercuman, Eskimez Güzel, (Deneme)1. Baskı (İstanbul: Ateş Yayıncılık, 2021) (matbaada)
Özbek, Tercuman, Yankı, (Şiir Antolojisi) 1. Baskı (Ankara: İki Dost Yayınları, 2021)
TEZLERİ
Kur’an’daki Muarreb Kelimelere Oryantalistlerin Yaklaşımı (Orientalists’ viewpoint to the Arabized words in the Quran), Tercuman Özbek, Dokuz Eylül Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Temel İslam Bilimleri Bilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, 2018
Tezi indir: https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/tezSorguSonucYeni.jsp
Özet İngilizce Çevirilerini yaptığı bazı YÖK Tezleri:
1- Ebu Üseyd Mâlik b. Rebîa’nın hayatı ve rivayetleri (The life of Abu Usaid Malik b. Rebia’ and His narrations), Âdem Özsoy, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Temel İslam Bilimleri Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, 2017 (YÖK Tez No: 480375)
Tezi indir: https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/tezSorguSonucYeni.jsp
2- Teftâzânî ve Sa’dînî adlı şerhi (Taftâzânî and his commentary named as “Sa’dînî”), Nihat Tari, Dicle Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Temel İslam Bilimleri Anabilim Dalı, Arap Dili ve Belagati Bilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, 2015 (YÖK Tez No: 429816)
Tezi indir: https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/tezSorguSonucYeni.jsp
3- Molla Hüsrev ve Mirkâtü’l-Vusûl adlı eserindeki yöntemi (Mullah Khusraw and his method in his work called Mirqat al-wusul), Seyit Badır, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Temel İslam Bilimleri Anabilim Dalı, İslam Hukuku Bilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, 2013 (YÖK Tez No: 311851)
Tezi indir: https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/tezSorguSonucYeni.jsp
Konferans Çevirileri:
1- “Esed’in Nizamının Gölgesinde; Suriye” (Simultane Arapça-Türkçe Tercüme) (Suriye; Tahte Zılali Nizami Beşşar Esed),Yrd. Doç.Dr. Salih JNAIDI ve Yrd. Doç. Dr. İbrahim SULAIMAN (Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi, Temel İslam Bilimleri, Arap Dili ve Belagati Öğretim Üyesi), Konferans, Diyanet İşleri Başkanlığı, Rize Müftü Yusuf Karali Dini Yüksek İhtisas Merkezi, 28 Mayıs 2015
Konferans Özetini indir: http://www.olay53.com/haber/suriyeli-akademisyenler-rizede-esed-zulmunu-anlatti-212486.htm
Makaleleri:
1- Viaeyn (iki kap) Hadisi Rivayeti ve Ebu Hureyre, Dokuz Eylül Üniversitesi, İlahiyat Fakültesi Dergisi, 13.2.2014
2- Zekeriya Tamir: Hayatı, Eserleri ve Kısa Hikâyelerinin Tanıtımı, Dokuz Eylül Üniversitesi, İlahiyat Fakültesi Dergisi, 2016
3- “Men huve’l-Mufti Yusuf Karali”, (Arapça) (İsmail Kara’nın Dergâh Yayınları arasında çıkan “Rize Müftülerinden Yusuf Karali Hoca” adlı eserine yazdığı Türkçe biyografisinin Arapça çevirisi), Diyanet İşleri Başkanlığı, Rize Müftü Yusuf Karali Dini Yüksek İhtisas Merkezi, Nisan 2015 (İşbu Arapça çalışma, bahsi geçen Eğitim Merkezi Girişinde tablo olarak asılıdır.)
4- Muhammed Zahid el-Kevseri: Hayatı, Eserleri ve Etkileri, (Arapça) Uluslararası İslam Üniversitesi, Pakistan, 1999
5- Miras ve Taksimatı, (Arapça) (Bitirme Tezi) Uluslararası İslam Üniversitesi, Pakistan, 2000
Diğer Çalışmaları:
1- İyilik, ‘Kutlu Doğum Haftası Konferansı”, Köprübaşı İlçe Müftülüğü, Trabzon, 27-29 Nisan 2016
2- Devam Eden Çalışmalar: 1- Urdu Grameri: (Ortografi-Morfoloji-Sentaks-Fonoloji-Leksikoloji)
Ayrıca Yazar Özbek, çeşitli spor dalları ile ilgilendi
Ortaokulda “Kung Fu” ( “Free Fighting”) sporuna başladı. İstanbul Fatih Balat ta Mehmet Şahin hocada. Lise bitene kadar devam etti. Sonra üniversite için yurt dışına gidince Türkiye ayağına biraz ara verdi.1.5-2 yıl Aikido sanatı ile ilgilendi. Pandemi dönemi ve yasaklardan ara vermek zorunda kaldı.
Aikido ile birlikte Krav Maga Kapap eğitimine başladı 2 yıldır da devam ediyor.
“Krav Maga Kapap” bir diğer yumuşatılmış ismiyle “Self Defence”
Hocaları eğitimlerine Safir Alışveriş merkezinde Factory’de “Self Defence İstanbul” olarak devam ediyor. Sensei “Serdar Üsküplú” hocalarının talebeleri olarak antrenmanlara devam ediyor.
Aikido hocası Sensei “Oğuzhan Ulaş Başkurt” (Aikidomode Aikido eğitim merkezi Safir Alışveriş merkezi -4levent İstanbul’da eğitimlere devam etmektedir.
Haber : Hasret Dilek Delier