Türk Halk Müziğinin önemli isimlerinden olan Hüsamettin Subaşı, sanat hayatının 50. yılını çok özel bir albüm çalışması ile kutluyor. Türk Halk Müziği dinleyicilerinin kalbine taht kurmuş olan Hüsamettin Subaşı, çıkardığı “Vallahi O Yardır” adlı albümüyle 50. sanat yılını kutluyor. “Vallahi O Yardır” adlı albümünde Hüsamettin Subaşı, seslendirdiği eserleri potpuri lerle zenginleştirerek sevenlerini türkü şölenine davet ediyor. Özellikle Doğu ve Güneydoğu yöresi türkülerini kendine has yorumuyla seslendiren sanatçının, ‘Can Hatice’ türküsü 40 yıl önce olduğu gibi günümüzde de çok sevilmekte ve farklı sanatçılar tarafından yorumlanmaya devam etmektedir.




Türk Halk Müziği’nde geniş bir repertuara sahip olan Hüsamettin Subaşı yeni albümü hakkında; ‘Geleneksel olan ile teknolojinin birleşiminden ortaya çıkan bu albüm; geçmişten geleceğe, benden sizlere bir anı olsun…’ diyerek tüm türkü dostlarına albümünü takdim ediyor. 20 Ocak’ta tüm dijital platformlarda yerini alacak albümde 17 farklı eser bulunuyor. Sevenleri, yeni albümünde Hüsamettin Subaşı’nın sesinden sırasıyla: Sinemde Bir Tutuşmuş, Ahçiği Yolladım Urum Eline, Beyaz Gül Kırmızı Gül, Zeytin Yaprağı Yeşil, Evlerinin Önü Yonca, Havar Havar, Can Hatice, Vallahi O Yardır, Ne Karaymış Şu Alnımın Yazısı, Ben Bir Yakup İdim Kendi Halımda, Halay Potpori, Eğin Dedikleri De Bir Küçük Şehir, Hangi Bağın Bağbanısan Gülüsen, Fincanın Etrafı Yeşil, Bir Ay Doğdu Karşıdan (Dalal), Çay, Ağgül Seni Camekanda Görmüşler ve Halay Potpori’yi dinleyebilecek. Türk Halk Müziği araştırmacısı olarak sektöre önemli katkılarda bulunan Subaşı, Anadolu’nun farklı yörelerinde derlediği anonim eserleri, Türk Halk müziğine kazandırmış olup bu eserlerin nesillere aktarımı için de halen çalışmalarını yürütmektedir.

Hüsamettin Subaşı kimdir?

Hüsamettin Subaşı, 28 Eylül 1950 tarihinde Van’ın Erciş ilçesinde doğdu. İlkokul ve ortaokulu Erciş’te okuyan Subaşı, daha sonra Diyarbakır İlk Öğretmen Okulu’na girdi. 1968 yılında mezun olarak Van ve Ankara’da 6 yıl süreyle öğretmenlik yaptı. 1974-1977 yılları arasında TRT Müzik Dairesi Başkanlığı’nda ‘Repertuar memurluğu’ ve ‘Uzman’ kadrolarıyla Türk Halk Müziği alanında çalıştı. 1977 yılında TRT Ankara Radyosu’nda ‘Ses Sanatçısı’ olarak görev yapmaya başladı. Van ve Bitlis yöreleri başta olmak üzere Doğu ve Güney doğu Bölgesi türkülerinin birçoğu, onun derleme çalışması veya kaynak kişiliğiyle TRT repertuarına girdi. Derlediği türküleri, albümleri aracılığıyla dinleyiciyle buluşturan sanatçının 12 adet kasetçalar-CD, 6 adet uzunçalar çalışmasının yanı sıra başrol oynadığı 3 sinema filmi de bulunuyor.

‘Hamaylı Boynundayım’ adlı uzunçalarıyla ‘Altın Plak’ alan sanatçı, ülkemizin birçok şehrinin önemli kültür merkezlerinde gerçekleştirdiği 100’ün üzerinde halk konserinin yanı sıra İstanbul, Ankara ve İzmir’in önemli mekânlarında halk müziği programları yaptı. Avrupa’nın çeşitli kentleri ve Avustralya başta olmak üzere birçok ülkede halk konserleri ve resmi konserler gerçekleştirdi. İstanbul Radyosu ‘İcra Denetim Kurulu Üyeliği’, Müzik Dairesi bünyesinde ‘Merkez Repertuaar ve Denetim Kurulu Üyeliğinde bulundu. 1985 yılında TRT İstanbul Radyosu’na geçen Hüsamettin Subaşı, müzik çalışmalarına halk ve kültür konserleriyle İstanbul’da devam etmektedir.