22 Ağustos 1942 tarihinde Kırşehir’de dünyaya gelen Uğur Mumcu’nun annesinin adı Nadire, babasının ası ise Hakkı Şinasi’dir. İlköğrenimini Ankara Devrim İlkokulu’nda tamamlayan Uğur Mumcu, ardından Ankara Bahçelievler Deneme Lisesi’nden mezun oldu. Lisans eğitimini Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde alan Uğur Mumcu, eğitimini başarıyla tamamladı ve bir dönem eğitim gördüğü fakültede asistanlık yaptı.
Asıl mesleği avukatlık olan Uğur Mumcu’nun, öğrencilik yıllarında kaleme aldığı yazı ve makaleleri çeşitli yerlerde yayımlandı. 20 yaşındayken yazdığı Türk Sosyalizmi yazısına Cumhuriyet Gazetesi tarafından ödül verildi. Gazetecilik hayatına Anka Ajans’ta devam eden Uğur Mumcu, uzun zaman boyunca Yeni Ortam gazetesinde ve Cumhuriyet gazetesinde köşe yazıları kaleme aldı. 1977 yılında diğer tüm görevlerinden ayrılan Uğur Mumcu, sadece Cumhuriyet’te yazmaya başladı ve uzun yıllar boyunca yazıları “Gözlem” başlıklı köşesinde okuyucuyla buluştu.
Yazılarında sık sık askeri darbeleri eleştiren ve terör olaylarına değinen usta isim 1991 yılında Cumhuriyet gazetesinden ayrıldı ve Milliyet’de yazmaya başladı. 1 yıl burada çalışan Uğur Mumcu sonrasında gerçekleşen yönetim değişikliğinin ardından yeniden Cumhuriyet gazetesine döndü. Uğur Mumcu hakkında 12 Mart askeri müdahalesinin olduğu dönemde bir yazısında yer alan “Asker uyanık olmalı.” ifadeleri nedeniyle dava açıldı. Hem orduya hakaret etme hem de sosyal bir sınıfın öteki sosyal sınıflar üzerinde tahakkümü kurmak suçu ile yargılanan Uğur Mumcu, 7 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Ancak hakkında verilen hapis cezası Yargıtay tarafından bozuldu ve ünlü gazeteci serbest kaldı.
1976 yılında siyasetçi ve eski milletvekili Şükran Güldal Mumcu ile evlenen Uğur Mumcu’nun bu evlilikten Özge ve Özgür isminde iki çocuğu dünyaya geldi. Uğur Mumcu, 24 Ocak 1993 tarihinde Ankara’da gerçekleşen suikast neticesinde hayatını kaybetti. Arabasına konulan bombanın patlamasıyla 50 yaşındayken vefat eden Uğur Mumcu’nun cenazesi Cebeci Asri Mezarlığı’na defnedildi.